1-Zile Panayırı Üzerine Bilimsel Bir İnceleme


2-BİLİYOMUSUNUZ?

MÖ 2000 li yıllarda frig dinlerinden Anaitisis dininin hac merkezinin Zile olduğunu, Zile'deki Anahita tapınağına her yıl onbinlerce Anaitisin ekim ayının ilk haftası hacı olmak için geldiğini ve Zile panayırının bundan doğduğunu....

Panayır Ve Fuar "Hulusi Serezli"

 

Bu yazı iki  yıl önce  www.zilesitesi.com 'un yaptığı bir  anket  sonrası yazmıştım. Güncelliği  bakımından  ilgililerin dikkatini çekmesi için affınıza sığınarak  tekrar yayınlamak istiyorum. Yazımın ilgili bölümleri aynen şöyle idi; Önümüzdeki Ekim veya kasım aylarında binlerce yılık olması ile öğündüğümüz. Panayır yapılacak. Halini biliyorsunuz. Anlatmaya gerek yok. Çok değil bundan 35- 40 yıl önce ülke çapında tanınmış kuruluş ve sanayicilerin katıldığı Fuar havasındaki Asırlık Panayır tüm özelliklerini kaybetti. Elden düşme tapon tezgâh artığı giysilerin satıldığı semt pazarından bile kötü duruma geldi. Zile ye hiçbir faydası olmadığı gibi esnafın yapacağı üç beş kuruşluk alışverişe de mani olan. Halkımızı kalitesiz ürünler almaya zorlayan, anlamsız bir etkinlik haline geldi. Konuştuğumuz tüm Zileliler Panayırın bu günkü haline üzdüğünü eski görkemli günlerini özlediklerini söylemektedir.
Zile sitesi geçen yıl yaptığı bir ankette izleyenlerine “ Sizce Zile hangi etkinliğe daha çok öncelik ve önem vermelidir? Sorusunu sorulmuş, katılan 1010 kişiden aşağıdaki cevapları almış.
1.)  146 Kişi - % 14 Kiraz Festivali ne önem verilsin 

2.)  135 Kişi - % 13 Panayıra önem verilsin 

3.)  83 Kişi - % 8 Pekmez ve Bağ bozumu şenliklerine önem verilsin 

4.)  131 Kişi - % 13 Panayır ve Pekmez Şenliğine önem verilsin 

5.)  516 Kişi - % 52 Panayır ve Tarım Fuarına önem verilsin. 
Demiş.
 

Bu anketi incelersek  katılanlardan % 52 si olan 516 kişi Panayır ve Tarım Fuarına önem verilsin. Demiş. Dikkat ederseniz ankette sorulan 5 sorudan 3 tanesi panayırla ilgili yani 2 – 4 – 5 nci şıklar hep birlikte yorumlanırsa toplam 782 kişi     % 78 yani  gibi büyük bir çoğunluk panayırın ön plana çıkarılmasını istiyor. Kiraz Festivali isteyenler 146 kişi ile % 14, Pekmez ve Bağ Bozumu şenlikleri yapılmasını ise 83 kişi ile % 8 de kalıyor.
Anket bir gerçeği ortaya çıkarıyor. Hemşerilerimiz panayırın ön plana çıkmasını, ancak yanına da Tarım Fuarı ilave edilerek güçlendirilerek birlikte yapılmasını istiyorlar. Panayır yıllar boyu ihmal edilmiş, gereken önem verilmemiştir.Yılların ihmali ile bu gün ki duruma gelmiştir. Kötü gidişe hiç beklemeden, bu günden itibaren dur denilmeli. Acil önlemler alınmalıdır. Panayırlar artık çağını bitirmiştir. Devir fuar devridir. Panayır günün şartlarına uygun olarak yeniden organize edilmelidir. İşe Panayırın mahalle aralarından kurtarılarak uygun bir yere taşınması ile başlanmalıdır. Bunun yapılması hem panayıra katılanları hem de Mahalle sakinlerini rahatlatacaktır. Ardından Kiraz Festivali, Panayır, Bayram, Fuar, gibi Sosyal etkinlikler yapmak için en az 300–400 dönüm büyüklüğünde bir yer bulunmalı, bayram, gösteri, fuar ve festival alanı olarak planlanmalıdır. Burası zaman içinde yapılacak sergi ve konferans salonları, spor, eğlence merkezleri ve alışveriş mekânları ve katılımların yapacağı sabit pavyon ve teşhir yerleri ile zaman içinde kendiliğinden dolacaktır.
Şehir merkezine 3–5 hatta 10 km uzakta olması fark etmez. Ancak yerin çok iyi seçilmesi lazımdır. Zile’nin yeni gelişim alanlarına ihtiyacı vardır. Esnaf bir iki arastaya sıkışıp kalmıştır. Dükkân kiraları çok yüksektir. Böyle bir yer çevresi ile birlikte günün ihtiyaçlarına uygun modern iş yerleri ve konut alanları sağlar. Şehre nefes aldırır. www.Zilesitesi.com web sitesinde Ankete katılanların önerdiği gibi gecikmeden bu işe el atılmalıdır. Civarımızda tarım fuarı yoktur. Bu bizim için fırsattır. Zile panayırının tarihteki parlak günleri anlatılarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, Türkiye Odalar ve Borsalar birliğinin desteği sağlanmalı. Belediye, Kaymakamlık Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Milli Eğitim Müdürlüğü, Esnaf Kooperatifleri, İlçe Tarım Müdürlüğü gibi kuruluşlar ve esnafımızın da katılımı sağlanarak Zile Panayırı ve Tarım Fuarı organizasyonu için harekete geçilmelidir. Tecrübe kazanmaya başladığımız Metef Fuarlarını organize eden Ticaret Lisesi ile Meslek yüksek okullarımız bizim en büyük destekçimiz olacaktır. Yine ankete katılanların bir başka önerileri olan Pekmez ve Bağ Bozumu şenlikleri Turizme açılmaya hazırlanan şehrimizde gelecek turistlere sunulacak alternatif bir turizm seçeneği olarak ele alınıp şimdiden değerlendirilmelidir. Önerdiğimiz bu proje Zile’mize  büyük prestij sağlayacaktır. Zile’yi eski parlak günlerine döndürmek istiyorsak büyük düşünmek çağdaş fikirler geliştirmek zorundayız.